Gigt er et handicap, hvor man har smerter og har sværere ved at bevæge sine led. Et led er fx ens albue, knæ eller håndled. En kammerat med gigt bliver hurtigere træt og har sværere ved at koncentrere sig. Det svinger, hvor meget de kan i løbet af dagen.

På nogle tidspunkter kan din klassekammerat med gigt godt løbe rundt, og andre tidspunkter kan han/hun ikke. Det svinger.

Det er ikke kun voksne, der kan få gigt. Børn rammes også af gigt. Selvom man ikke kan se det, betyder det ikke, at der ikke er noget i vejen.

Du kan hjælpe din klassekammerat med gigt ved at være rar og hjælpsom, som du er over for andre. Det vil fx være en god hjælp, hvis du tilbyder din kammerat at bære tunge ting. Det er også vigtigt at huske at invitere din kammerat til aktiviteter, ture og andet, selvom han eller hun måske flere gange siger nej. Det svinger, hvordan smerterne er, så det kan være, at han eller hun kan deltage i noget af aktiviteten eller turen, holde en pause og så måske være med igen. Det betyder meget at være med, også selvom man ikke kan være med til det hele.

Ligesom det er vigtigt med alle dine andre venner, så lad vær med at drille. Det kan være ekstra svært at blive drillet, når man også har meget ondt.

Tro på at din klassekammerat rent faktisk har ondt. Det er ikke bare noget, de siger. Når man har ondt, er det rigtig rart, at andre forstår det og ikke tvivler på, om det passer.

For at gøre hverdagen nemmere for din klassekammerat med gigt har han eller hun måske et bord, som man kan hæve og sænke, en speciel stol, og måske en bærbar computer, der ikke er så tung. Det kan også være, de har 2 sæt bøger (1 sæt til derhjemme og 1 sæt til på skolen, så man ikke skal bære så meget til og fra skole).

Med gigt kan man have svært ved at være i samme stilling for lang tid, så din klassekammerat kan til tider have behov for at gå, stå eller endda ligge ned i undervisningen. Det er ikke fordi, de er dovne eller ikke kan sidde stille, men fordi de har ondt og får ondt af at sidde i samme stilling for lang tid.