OCD står for Obsessive Compulsive Disorder (tvangslidelse), og det er en form for angst. En angst, som man ubevidst forsøger at dæmpe eller beskytte sig mod ved at gøre nogle bestemte ting, som man gentager igen og igen.

Mange måske haft en periode, hvor man gik op i, at man ikke skulle træde på stregerne på fortovet. De fleste har sikkert også oplevet at føle sig nødt til at tjekke flere gange, om man nu også havde husket sine nøgler, eller om døren egentlig er låst. Dét er ikke en sygdom. Men det kan det udvikle sig til, hvis tankerne og handlingerne tager overhånd, så man ikke kan koncentrere sig og leve et normalt liv. Når tankerne tager magten og styrer så meget i ens liv, kan der være tale om, at man lider af OCD.

De fleste, der har OCD, har både tvangstanker, tvangshandlinger og undvigende adfærd (man undgår nogle bestemte ting), men der er også nogen få med OCD, der kun har tvangstanker eller tvangshandlinger.

Tvangstanker er kort fortalt nogle ubehagelige tanker, som man ikke kan holde op med at tænke på, selv om man gerne vil. De handler tit om noget, man er bange for, skal ske – f.eks. kan man være bange for, at man selv eller andre dør eller bliver syge, at man kommer til at gøre noget forfærdeligt, at man glemmer noget vigtigt, eller at man bliver skyld i noget slemt.

Tvangshandlinger er det, man gør for at forhindre, at der skal ske det, man er bange for. Det kan fx være, at man vasker sig rigtig meget og rigtig mange gange for ikke at få smitte eller snavs på sig. Det kan også være, at man tjekker nogle bestemte ting igen og igen for ikke at glemme dem eller gøre dem forkert. En anden tvangshandling kan være, at man mange gange skal have sin mor og far eller andre til at garantere, at der ikke sker noget slemt. Det kan også være, at man har nogle bestemte ting, man skal sige højt eller sige inde i sit hoved. For nogen er det vigtigt at gentage nogle bestemte bevægelser igen og igen, gøre ting i særlige rækkefølger og meget andet –fx tørre bordet af 20 gange den ene vej og 20 gange den anden vej.

Undvigende adfærd
Mange med OCD har nogle bestemte ting eller bestemte situationer, som de undgår, fordi de ved, at disse kan sætte OCD’en i gang.

OCD findes i mange grader. Hos nogle ser man det kun en gang imellem. Hos andre fylder det hele hverdagen. Selv om børn og unge med OCD godt ved, at deres tvangstanker og -handlinger er for meget, kan de alligevel ikke slippe dem. Hvis de gør, bliver de meget angste eller får det dårligt.

Der er mange, der lider af OCD, som ikke får hjælp og behandling. De fleste synes nemlig, det er pinligt, og de skammer sig så meget, at de ikke tør fortælle det til nogen. Så selv om de kan bruge timer på deres tvangshandlinger og ritualer hver dag, er de gode til at holde det skjult for venner, familie og andre.

Fodboldspilleren David Beckham har OCD. Hans OCD går blandt andet på, at alt omkring ham skal være rent, for at han kan slappe af, og at ting skal stå i par. Altså hvis der står en bog på en hylde, skal han enten finde en mere, så der står to, eller også skal den fjernes.

“At man bare kan lade være, hvis man virkelig vil.”

Fakta: Når man har OCD, har tankerne fået så meget magt, at det for de fleste kræver meget hjælp og støtte fra fx en psykolog, når man skal ”overvinde” OCD-tankerne. Hvis man tror (tvangstanke), at nogen vil dø, hvis man fx ikke vasker hænder, så kan man jo ikke bare lade være med at gøre det… Man er derfor nødt til at ændre den måde, man tænker på.

Hvis din klassekammerat har fået OCD, kan det være rart for ham eller hende, at du behandler ham/hende meget, som du plejer.

Når man har OCD kan det komme til at betyde, at man går meget for sig selv. Du kan være en god kammerat ved at være opmærksom på, om din kammerat med OCD går meget alene rundt og spørge til, om han eller hun har det bedst sådan, eller gerne vil være med til noget sammen med dig.

For mange med OCD kan det godt være svært at være sammen med mange mennesker og at være på nye steder. Hvis din kammerat har det sådan, kan du fx prøve at spørge, om der er noget, du kan gøre, som kan støtte dem, eller om der er noget, de helst ikke vil have, at du gør.

Hvis man lider af OCD, kan man prøve kognitiv adfærdsterapi, hvor man får støtte til at komme til at tænke på nogle andre måder.

Mindfulness og afspændingsøvelser kan også hjælpe mange med OCD.

Der er nogen med OCD, der kan blive hjulpet ved at få noget medicin.